Блудниот син

Стих по стих
Typography

 

 

,,И рече: „Еден човек имаше два сина.

Помладиот од нив му рече на татка си: »Татко, дај ми го делот што ми припаѓа од имотот!« И таткото им го раздели имотот. 

По неколку дена, помладиот син, кога собра сè, отиде во далечна земја и таму го потроши својот дел, живеејќи блудно. И откако потроши сè, настана голем глад во таа земја и тој се најде во мака; па отиде при еден човек во таа земја и се погоди, и тој го прати во своето поле да пасе свињи.

И страден беше да го наполни својот стомак со рокчиња што ги јадеа свињите, но никој не му ги даваше. А кога дојде на себеси, рече: Колку наемници при татка ми имаат леб во изобилие, а јас, пак, умирам од глад. Ќе станам и ќе отидам при татка си и ќе му речам: »Татко, згрешив против небото и пред тебе и не сум веќе достоен да се наречам твој син; но прими ме како еден од своите наемници«.

Па стана и отиде при татка си. И кога беше уште далеку, го виде таткото негов и се сожали на него, па потрча, го прегрна и го целива.

И синот му рече: »Татко, згрешив против небото и пред тебе, и не сум веќе достоен да се наречам твој син!«

А таткото им рече на слугите свои: »Изнесете најубава промена и облечете го, и дајте му прстен на раката негова и обувки на нозете; Па дотерајте и заколете угоено теле: да јадеме и да се веселиме, оти овој мој син мртов беше и оживе, изгубен беше и се најде«. И почнаа да се веселат.

А постариот негов син беше в поле; и на враќање, кога се приближи до куќата, чу песни и извици. Па, како повика еден од слугите, го праша: »Што е ова?« А тој му рече: »Брат ти си дојде и татко ти закла угоено теле, оти го виде здрав.« Тој се налути и нејќеше да влезе. Тогаш излезе татко му и го молеше. А тој му одговори на татка си и му рече: »Еве, те служам толку години и никогаш не ја прекршив твојата заповед; и мене не си ми дал ни едно јаре, за да се провеселам со моите

пријатели; а кога дојде овој твој син, што го упропасти својот имот со блудници, за него ти закла угоено теле.«

А он му рече: »Синко, ти си секогаш со мене и сè мое е твое; но требаше да се зарадуваме и развеселиме, оти овој твој брат беше мртов и оживе, изгубен беше и се најде.«“ (Евангелие според Лука 15:11-32)

 

Оваа парабола ја раскажа Господ Исус Христос додека проповедаше низ Јудеја. Параболата е запишана единствено од евангелистот Лука и е една од најдобро познатите параболи од Евангелието. 

Оваа парабола е една од најдобрите објаснувања на Божјата милост и прошка. Позната е како ,,Параболата за блудниот син’’, но истовремено можеме да ја наречеме и ,,Параболата на милостивиот татко’’, зашто фокусот треба да ни биде не само на грешникот кој се кае, туку и на Небесниот Отец Кој е спремен да простува.

Приказната започнува со еден татко кој има два сина. Помладиот сака да го добие своето наследство уште додека неговиот родител е се’ уште жив. Нормално било децата да наследуваат кога таткото ќе почине, но не и додека тој бил жив. Со тоа, помладиот син покажал непочит кон татка си, како да го прогласил за мртов уште додека тој е жив. Таткото ја услишал желбата на синот и им го разделил имотот. За само неколку дена синот продал се’ и отишол во некоја далечна земја. Започнал да живее блудно и во грев го потрошил своето богатство. А кога успеал да потроши се’, настапило глад и синот морал да се снаоѓа, та отишол кај некој човек и се спогодил да му ги чува свињите. За Израелците чувањето свињи е многу понижувачка работа, затоа што свињите биле сметани за нечисти според Стариот Завет. Во својот очај блудниот син се нафатил да работи било што- само за да се прехрани. 

Во еден момент се освестил и се сетил дека при неговиот татко дури и наемниците имаат леб во изобилие, додека тој овде во далечна земја едвај преживува. Решил да се врати кај татка си и таму да работи како наемен работник, со надеж дека таму ќе му биде подобро отколку овде каде што се доведе самиот себеси. 

Па стана и отиде кај татка си, а таткото кога го виде својот син уште од далечина, стана и потрча кон сина си. Знаете, во тие времиња старите и богатите луѓе не трчале. Згора на тоа, родителите не трчале во прегратките на децата, туку се очекувало обратното. Овде ја согледуваме милоста на таткото- слика на милоста Божја- кој не се штеди самиот себеси. Тој не очекува долги извинувања од синот, не му ја пружа раката да му биде бацувана, не го казнува сина си... Таткото потрча кон синот, го прегрна и го целиваше. Тогаш синот си ја призна грешката и се извини, а таткото нареди блудниот син да биде облечен во нова руба, да му стават прстен на раката и да приредат гозба во чест на неговото враќање назад. Кон крајот на параболата, милостивиот татко за својот блуден син вели ,,беше мртов и оживе, изгубен беше и се најде’’.

Секој човек е како блудниот син. Сите сме Го оставиле Бога, сме Му Го свртеле грбот. Бог за нас бил мртов и сме отишле да го трошиме она што Тој ни го дал блудничејќи со светот. Сме го трошеле нашиот живот, нашето тело, нашите дарови, нашите способности, сме ја трошеле Божјата долготрпеливост и милост одејќи по патот на гревот. Некои од нас сфатиле дека со своите сили не можеме да имаме живот; единствено можеме да имаме вистински живот во Бога. И така сме се покајале и сме тргнале да се вратиме при Него, макар и како наемници сметајќи се себеси недостојни да бидеме Негови чеда. Но Неговата милост е преголема- Бог не стои настрана, туку го љуби грешникот кој се кае. Неговата радост е преголема кога грешникот од гревот ќе се сврти кон Бога, кога од смртното ќе се преориентира кон живото. 

Светиот Јован Кронштатски пишува: ,,Целото наше внимание треба да биде насочено кон Параболата за блудниот син. Во неа треба да се видиме самите себеси како во огледало. Со само неколку зборови, Господ Кој ги познава сите срца, ни покажува колку е слатка измамата на гревот и како гревот не’ одделува од Бога. Тој знае колку ни тежи гревот на душата и на телото и не’ повикува преку Својата божествена милост да се вратиме при Него; и многумина се враќаат при Бога и во добродетелен живот.’’

Почитувани, Параболата за Блудниот син е повик до сите луѓе да се вратат назад при Бога. Секој еден од нас е насликан во оваа парабола, секој од нас е блудниот син. Отецот Небесен не’ повикува покајнички да се вратиме при Него, а Тој нема да го одбие срцето кое вистински моли за прошка и милост. 

 

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Clear (night), 13 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:47 am   |   Sunset: 5:52 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
Пон Low: 10 °C High: 23 °C
Вто Low: 8 °C High: 23 °C
Сре Low: 8 °C High: 23 °C
Чет Low: 8 °C High: 23 °C
Пет Low: 9 °C High: 24 °C
Саб Low: 6 °C High: 23 °C
Нед Low: 8 °C High: 20 °C
Пон Low: 6 °C High: 17 °C
Вто Low: 4 °C High: 18 °C
Сре Low: 3 °C High: 18 °C