Прекрасни поуки за денес

Поуки
Typography

,,Прогонувај се сам себеси - и твојот непријател ќе биде потиснат со твоето приближување...“ - Свети Исак Сирин

 

,,Вдлабочете се во Православието. Тоа не е само црквеност и обредност; тоа е живо чувство. Во самата твар, во него е единствено Ликот Христов............ Во сета своја чистота Христовиот Лик се сочувал во Православието... Шема на верата: Православието во себе Го содржи Ликот на Исус Христос.“ – Достоевски

 

,,Полнотата на нашето животно дело почива во тоа, секогаш и во се' што чиниме, со душата и телото, со мисла, збор и дело, со сета сила, пребиваме во Божјата волја, со Бог и во Бог. Ние треба со сиот свој ум и сите чувства, да Му служиме на вистинскиот , жив Бог и на Неговата вистина, и во согласност со Неговата волја, да ги исполнуваме Неговите свети заповеди. “ - Свети Нил Сорски

 

,,Спасителот вели: Блажени се чистите по срце, зашто тие ќе го видат Бога (Мат. 5, 8), зашто Бог е скриен во срцата на оние што веруваат во Него. Тие ќе Го видат Бога и ризниците скриени во Него, кога ќе се очистат преку љубов и воздржание и ќе Го видат толку појасно колку повеќе се исчистени." - Свети Максим Исповедник

 

,,Љубовта е над сѐ. Она што треба да ја окупира нашата душа, деца мои, е... љубовта кон другиот човек, односно неговата душа. Што и да правиме – молитва, совет, опомена – сето тоа треба да го правиме со љубов. Без љубовта од молитвата нема полза; советот навредува, опомената е штетна и го упропастува другиот, кој чувствува дали го љубиме или не, и реагира на соодветниот начин. Љубов, љубов, љубов!“ - старец Порфириј

 

„Христовата љубов, како Божја сила, како Дар на Светиот Дух, Единиот, Кој дејствува во сите луѓе, онтолошки ги соединува сите во една целина. Оној кој љуби, го усвојува животот на саканото битие. Оној кој Го љуби Бога – се вклучува во Божествениот живот, а оној што го љуби братот, во своето битие го вклучува животот на братот. Оној што го сака целиот свет, со својот дух го опфаќа сиот свет.“ - Старец Силуан

 

,,Оние, во кои што заблескала Светлината на верата, веќе не доаѓаат до бесрамноста со која одново од Бог, во молитвата би барале: “ Дај ни тоа “ или “ Земи го тоа од нас“. Тие, воопшто не се грижат за самите себеси, бидејќи со духовните очи на верата, секој час ја гледаат татковската промисла со која ги осенува вистинскиот Татко, Кој со Својата неизмерно голема љубов, ја надминува секоја татковска љубов, Кој може повеќе од сите и Кој има сила да ни помага и повеќе од она што бараме, помислуваме и себеси си представуваме. “ - Свети Исак Сирин

 

,,Христијанската љубов попрво би прифатила да поднесе какво било ограничување отколку да си дозволи лутина, огорченост или негодување кон оние што поради својата сиромаштија или слабиот карактер постојано нѐ вознемируваат и живеат на сметка на другите. Зашто, каде што е љубовта, таму е и Божјата благодат, добрина, мир и изобилие. Христијанинот е подготвен да претрпи сѐ само да не ја изгуби благодатта, која за него е највозвишеното добро." - Свети Јован Кронштадски

 

,,Како што е невозможно со зборови да му се објасни колку е сладок медот на некој кој никогаш не вкусил мед, така е невозможно и добрината Божја да биде објаснета  со зборови доколку човек не сака да ја почувствува во својот живот.''- Св. Василиј Велики

 

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Clear (night), 13 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:47 am   |   Sunset: 5:52 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
Пон Low: 10 °C High: 23 °C
Вто Low: 8 °C High: 23 °C
Сре Low: 8 °C High: 23 °C
Чет Low: 8 °C High: 23 °C
Пет Low: 9 °C High: 24 °C
Саб Low: 6 °C High: 23 °C
Нед Low: 8 °C High: 20 °C
Пон Low: 6 °C High: 17 °C
Вто Low: 4 °C High: 18 °C
Сре Low: 3 °C High: 18 °C