Неколку корисни поуки за денес

Поуки
Typography

,,Доволно беше читање, треба да се дејствува. Доста е гледање како одат другите, треба сам да одиш. Бараш ли внатрешен живот - стапи во внатрешноста. “ - Свети Теофан Затворник

 

„Оноj, кој се родил во овој свет, нека не мисли дека се родил само затоа, за да се насладува во него и да ужива во неговите радости, зашто ако тоа беше целта на раѓањето, тој не би ни умирал.“ - Свети Симеон Нов Богослов

 

,,...Причината и коренот на сите ваши нагони е гордоста; нејзините плодови се: високото мислење за себе, осудувањето, понижувањето и навредата. Колку и да се трудиме да правиме добри дела, поради овие нешта тие се мрачни и не донесуваат полза; бидејќи се спротивни на Божјата волја; Неговото свето учење и самиот Негов живот се кроткост и смирение; треба да учиме од Него за да го здобиеме мирот во нашите души. Причината за сите наши зла е гордоста, а застапник на сите добра – смирението!

За сета наша несреќа и одвраќањето од Бога виновна е гордоста, а спротивно, за блаженството и приближувањето кон Него заслужно е смирението. Сите наши пороци произлегуваат од неа како од лош корен; лошите фиданки се плод на гордоста. Но таа толку скриено се вгнездува во срцето така што оној кој во себе ја носи не може да сфати дека таа е тука, сѐ додека Бог не прати разоткривање преку некое од искушенијата.“ - Преподобен Макариј Оптински

 

„Само срцето на човек кое постојано со покајание се чисти од егоизмот, себичноста и страстите, може вистински да Го возљуби Бог и другите луѓе. Егоизмот и љубовта се противречни. Честопати се случува егоизмот да верува дека љуби, но оваа „љубов“ е само патина на љубов што ги прикрива себичноста и саможивоста...“

Старец Георгиј Капсанис

 

„Кога ќефрлиш железо во огнот, тоа се растопува и свети како огнот. Така и ти, кога го слушаш Божјото учење и живњееш по него, стануваш подобен на Бога“ (Преп. Симеон Дајбабски). 

 

„Вратите на покајанието остануваат отворени за сите, неизвесно е кој попрво ќе влезе преку нив - ти што осудуваш, или оној кој што го осудуваш...“ - Свети Јован Кронштатски

 

„Ги забораваме Божјите добрини и Него Самиот, ја забораваме сопствената состојба, ја забораваме опасноста од живеење без Бога, ја забораваме и смртта; целата духовна област во нашиот живот се затвора, исчезнува. А кога сè ќе заборавиме, тогаш срцето се изладува и чувството за духовност пресушува. Покрај тоа, прво се запоставуваат духовните активности, а потоа сосема се отфрлаат. Запаѓаме во нечувствителност, невнимание и површност; Го забораваме Бога, смртта и Страшниот суд и му служиме само на своето сладострастие. Тоа е празен живот...“ - Свети Теофан Затвореник

 

„Душата која во полност го познала Господа, нижто друго и не посакува,, и кон ништо друго не се прилепува на земјата, и ако би и предложиле царство, таанема да го посака, зашто љубовта Христова е толку слатка и така ја весели и радува душата, што и царскиот живот не може да ја наслади“ (Преп. Силуан Атонски). 

 

„Човекот во овој свет е долже да го реши проблемот. Ќе биде со Христа, или ќе биде против него. И секој човек, сакал или не сакал, го решава тој проблем. Или ќе биде христољубец, или христоборец. Трето нема“- Преп. Јустин (Попович)

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Clear (night), 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:48 am   |   Sunset: 5:50 pm
76%     1.8 m/s     33.051 bar
Forecast
Вто Low: 8 °C High: 23 °C
Сре Low: 8 °C High: 23 °C
Чет Low: 8 °C High: 23 °C
Пет Low: 9 °C High: 24 °C
Саб Low: 6 °C High: 23 °C
Нед Low: 8 °C High: 20 °C
Пон Low: 6 °C High: 17 °C
Вто Low: 4 °C High: 18 °C
Сре Low: 3 °C High: 18 °C
Чет Low: 3 °C High: 15 °C