Кратки но важни поуки за денешниот ден

Поуки
Typography

,,Оној кој Го љуби Христа секако и Го подражава според своите сили. Значи, Христос не престана да им чини добро на луѓето и кога изостана нивната благодарност, и кога Го навредуваа беше долготрпелив. И кога Го биеја, и кога Го убија претрпе, никому не мислејќи му зло. Тие три нешта се делата на љубовта кон ближниот, без кои оној што вели дека Го љуби Христа или се надева дека ќе го наследи Неговото Царство, се мами..." - св. Максим Исповедник

 

,,За да се стане човек, треба да се помине долг пат: а за да се стане син Божји, потребно е да се помине неспоредливо подолг пат. Се' се состои во тоа: да не се ремети Христос во совршувањето на нашето преобразување. Ниту со животот, ниту со смртта наша - со ништо. Туку, заедно со Него, да се оди онаму, кајшто не' повикува Бог. “ - Протоереј Александар Шаргунов

 

„Пред секоја работа - домашна или службена, сеедно, не заборавајте дека вашата сила, вашата светлина, вашиот успех е Христос, и неговата жртва на Крстот; затоа без исклучок, пред започнувањето на секое дело, кажете: „Исусе, помогни ми! Исусе, просветли ме!“ На тој начин, во вашето срце ќе се одржува и уште повеќе ќе се разгорува живата вера и надежта во Христос, бидејќи Неговите сила и слава се вечни“.- Свети Јован Кронштатски

 

,,Твоето срце Бог го создал за единствено Него да Го љуби и Нему да Му служи како храм. Затоа и бара од тебе да Му го предадеш: „Сине мој, дај ми го твоето срце“. А бидејќи Бог е мирот што го надминува секој ум, неопходно е во срцето кое сака да Го прими да преовладува мир. „Само во мирот е неговото живеалиште“, пее царот Давид. Затоа повеќе од сѐ труди се да воспоставиш мирно расположение во срцето и сите твои дела и подвизи нека бидат насочени кон здобивањето на тој мир, како што рекол големиот Ава Арсениј: „Насочи го своето внимание на тоа внатрешното расположение да ти биде налик на Божјото и ќе ги победиш надворешните страсти“. - Свети Никодим Агиорит

 

,,Ликот Христов е единствена Светлина за сите темнини, во кои што може да попадне човечкиот род, единствен излез за сите смрти, единствена утеха за сите маки, единствен патоказ за сите заблуди...“ - Отец Јустин Поповиќ

 

,,Молитвата секогаш ни е неопходна, затоа што секогаш треба да бидеме со Бога, а и лукавиот не' демнее секој миг. Милоста Божја е со нас, нека не се плаши ниту едно ожалостено срце, затоа што сме искупени со Крвта на Спасителот, што значи дека сме многу скапи." - старец Арсениј Папачок

 

,,До Царството Божјо стигнуваат оние, кои после секој пораз, наместо да седнат крај патот и плачат над себеси, одат понатаму и плачат попат.“ - Свети Тихон Задонски

 

,,Доколку еднаш си Му се доверил на Господ, Кој Е моќен да те сочува и да се погрижи за тебе, веќе немој да се грижиш за ништо, туку кажи и' на својата душа: “ За секое дело ми е доволен Оној, Кому еднаш Му ја предадов душата своја. Мене тука ме нема, Он тоа го знае.“ И тогаш, на дело ќе ги видиш чудата Божји. Ќе видиш како Он, во секое време Е блиску и како ги спасува оние што се бојат од Него, како ги опкружува Неговата промисла, иако Е невидлив. “ - Свети Исак Сирин

 

,,Но, покајанието е и дар небесен и чудесна сила, која, соединета со милоста Божја, ја надминува и силата на законот, па затоа и не го одбива блудникот, не го одбива прељубодеецот, не се одвраќа од пијаницата, не се гади од незнабожецот, не го отфрла оној кој осудува, а ни хулникот, па ни горделивиот не го презира, но сите ги прима. Бидејќи, покајанието го спалува гревот.“- Свети Јован Златоуст

 

,,Душата што Го љуби Бог почива во Бог и само во Бог. Луѓето не стекнуваат мир на ниту еден пат што го изодуваат во светот сѐ додека не се доближат до надеж во Бог." - свети Исак Сирин

 

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Clear (night), 13 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:47 am   |   Sunset: 5:52 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
Пон Low: 10 °C High: 23 °C
Вто Low: 8 °C High: 23 °C
Сре Low: 8 °C High: 23 °C
Чет Low: 8 °C High: 23 °C
Пет Low: 9 °C High: 24 °C
Саб Low: 6 °C High: 23 °C
Нед Low: 8 °C High: 20 °C
Пон Low: 6 °C High: 17 °C
Вто Low: 4 °C High: 18 °C
Сре Low: 3 °C High: 18 °C