Очистувањето на Храмот

Поуки
Typography

Очистувањето на Храмот, од Евангелието според Матеј 21 поглавје:

 

12. И влезе Исус во храмот Божји и ги истера сите, што продаваа и купуваа во храмот, ги растури масите на менувачите и столовите на оние, што продаваа гулаби,

13. и им рече: „Напишано е: »Домот Мој, дом за молитва ќе се нарече«, а вие го направивте како разбојничка пештера.”

14. И дојдоа при Него во храмот слепи и хроми, и Он ги излекува.

 

15. А првосвештениците и книжниците, гледајќи ги чудесата што ги направи Он, и слушајќи ги децата како викаа во храмот и велеа: „Осана на Давидовиот Син!”, се расрдија,

16. и Му рекоа: „Слушаш ли што велат тие?” А Исус им рече: „Да! Зар никогаш не сте читале: »Од устата на младенците и од оние што цицаат Ти си приготвил пофалба«?”

17. И кога ги остави, отиде надвор од градот, во Витанија, каде што преноќева.

 

За да го разбереме овој извадок од Евангелието мораме бар малку да ја разбереме духовната состојба на Израел во времето на Исус. Имено, Израел беше народ поставен да биде сведок Божји на земјата, односно верно да сведочи за Бога и да живее поинаков живот од останатите народи. За жал, Израелскиот народ многупати комплетно ја промаши Божјата промисла та живееше во безбожност и во славење на туѓи богови. Во периодот на земниот живот на Исус, Израел живееше под Римска окупација и нивна најголема желба беше да се ослободат од ропството и да го воспостават своето царство кое ќе биде до крајот на Земјата. И сиот нивен светоглед беше индоктриниран од оваа желба. Станаа овоземни, телесни, недуховни... а беа облечени во надворешна побожност и формалности. Нивните верски водачи, пак, станаа експерти по лицемерие- од една страна изгледаше дека го почитуваат Божјиот закон, а од друга страна- живееја во грев. Како и многумина денес. 

Храмот во Ерусалим беше централен дел на религиозниот, политичкиот и културниот живот во Израел. Но, наместо да биде Храм посветен на Бога, Храм посветен на молитва и славење на Бога, овој Храм според зборовите Исусови стана ,,разбојничка пештера.’’ Во Храмот се вршеше ,,религиозен бизнис’’ од страна на религиозните водачи. Имено, религиозните лидери држеле монопол врз менувањето на пари и продажбата на животни за принесување жртва на Бога и од тоа заработувале огромни суми на пари. Историчарите забележуваат дека во Христово време овој бизнис бил поседуван од првосвештеникот Ана и неговите синови. 

И кога Господ влезе во Храмот Тој ги истера сите оние кои продаваа и купуваа во Храмот и им ги растури и масите и столовите на кои тие тргуваа. Наместо ,,Дом за молитва’’ религиозните лидери од Храмот направија пазар! Пазар на кој тие добро заработуваа. 

Размислувајќи за овој настан мораме да направиме споредба со денешните времиња. Несомнено голем е бројот на верски водачи кои комплетно ја промашиле целта на својата служба, та наместо да работат за Божјото Царство тие работат за да создадат свое сопствено царство. Наместо да се борат да го зголемат бројот на спасени души, тие се борат да ја зголемат бројката на својата банкарска сметка. 

Но! Пред да побрзаме да осудиме некого од надвор, да погледнеме длабоко во себе. Апостолот Павле запишал: ,,... вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој живее во вас и ви е даден од Бога и дека не припаѓате само на себеси?’’ Внимавајте! Во новозаветното време во кое ние ја имаме честа да живееме ние сме Храмот! Но, наместо ,,дом на молитва’’ и ние од нашите тела сме создале ,,разбојнички пештери’’. Самата суштина, самиот центар на Храмот треба да биде молитвата. Наместо молитва и ние сме станале трговци желни за добивка, та наместо молитва само добивката ни е во умот и во срцето. Оној, пак, кој Христа Го има во себе е очистен од душевното разбојништво и неговата суштина е трансформирана во молитва. 

Да Го молиме Бога да дојде и при нас и да пребива во нашите тела како во Негов Храм. И како што го очисти Храмот во Ерусалим, нека ги очисти и нашите тела и души за да постанеме Негови молитвеници.  

 

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Clear (night), 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:48 am   |   Sunset: 5:50 pm
76%     1.8 m/s     33.051 bar
Forecast
Вто Low: 8 °C High: 23 °C
Сре Low: 8 °C High: 23 °C
Чет Low: 8 °C High: 23 °C
Пет Low: 9 °C High: 24 °C
Саб Low: 6 °C High: 23 °C
Нед Low: 8 °C High: 20 °C
Пон Low: 6 °C High: 17 °C
Вто Low: 4 °C High: 18 °C
Сре Low: 3 °C High: 18 °C
Чет Low: 3 °C High: 15 °C