Top Stories

Grid List

Дијалогот меѓу патријархот Тимотеј и калифот ал-Махди се случил во годината 781. Тоа е една дискусија меѓу двајца многу интелигентни и елоквентни луѓе. Читајќи го Дијалогот човек ќе ја насети почитта која тие ја имаат еден кон друг.

Очистувањето на Храмот, од Евангелието според Матеј 21 поглавје:

 

12. И влезе Исус во храмот Божји и ги истера сите, што продаваа и купуваа во храмот, ги растури масите на менувачите и столовите на оние, што продаваа гулаби,

13. и им рече: „Напишано е: »Домот Мој, дом за молитва ќе се нарече«, а вие го направивте како разбојничка пештера.”

14. И дојдоа при Него во храмот слепи и хроми, и Он ги излекува.

Богопознанието и верата се тесно поврзани.

Колку повеќе Го познаваме Бога- толку повеќе Му веруваме. А, пак, колку повеќе Му веруваме на Бога- толку повеќе и Го познаваме.

,,...и прости ни ги долговите наши како што и ние им ги проштеваме на нашите должници...’’