„Кој претрпи докрај, ќе се спаси“

Инспирација
Typography

Пишувате дека во светот и во семејство е исклучително тешко да се оттргнеш од земното. 

 

И навистина е тешко. Но евангелските заповеди им се дадени на сите луѓе што живеат во светот, зашто тогаш немало ни монаси ни манастири. Сите христијани треба да го помнат словото Господово:

 

„ Во светот ќе имате маки“. 

Истото е речено и во Делата апостолски:

„Во царството Божјо треба да влеземе преку многу маки “. 

 

Не е одредено со какви маки, туку општо – „многу“, зашто секој човек има свои маки, со оглед на неговата надворешна положба и внатрешно настроение и немоќ. 

 

Согласно тоа, еден мора да вкуси една вид жалост, а друг – друг вид. Но за сѐ Господ воспоставил едно општо правило:

 

„Со трпение спасувајте си ги душите“, како и:

 

„Кој претрпи докрај, ќе се спаси“.

 

Свети Амвросиј Оптински

Powered by WordPress.

Временска прогноза (2)

Skopje Macedonia Cloudy, 6 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:23 am   |   Sunset: 5:14 pm
76%     1.8 m/s     32.645 bar
Forecast
Вто Low: 1 °C High: 7 °C
Сре Low: 3 °C High: 8 °C
Чет Low: 3 °C High: 7 °C
Пет Low: 3 °C High: 9 °C
Саб Low: 1 °C High: 7 °C
Нед Low: 0 °C High: 3 °C
Пон Low: -3 °C High: 1 °C
Вто Low: -4 °C High: 2 °C
Сре Low: -3 °C High: 1 °C
Чет Low: -3 °C High: 3 °C